Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Crack af kopibeskyttelse

Knap er et nyt stykke software kommet på markedet, før der er lavet et såkaldt crack, der kan bryde kopibeskyttelsen. Nye metoder til kopibeskyttelse dukker ustandseligt op, og Microsofts produktaktivering er den seneste i rækken.

Windows XP

Der er ikke nogen nyhed, at der næsten altid bliver programmeret cracks til alverdens programmer, spil med videre. Men hvorfor bliver der brugt hundredvis af arbejdstimer på at producere eksempelvis kopibeskyttelse, når beskyttelsen alligevel ødelægges. Er programmørerne for dårlige, eller findes der ikke nogen metoder, der er gode nok endnu?

Kig eksempelvis på Windows XP - allerede mens produktet kun er ude i den anden betaversion, så er der produceret flere cracks, der omgår den omstridte aktivering af produktet. Vi har ved en hurtig søgning på nettet fundet to programmer, der angiveligt skulle kunne cracke Windows XP's tvungne aktivering af produktet. Begge forslag går simpelt ud på, at der skal ændres i registreringsdatabasen. En variabel, kaldet "RegDone", skal ændres fra 0 til 1, og variablen "Activation Required" skal sættes til 0. Der går dog rygter om, at Microsoft bruger de forskellige cracks til at lave endnu bedre kopibeskyttelse, og at disse cracks derfor ikke virker til nyere udgaver af beta2.

Det kræver altså umiddelbart ikke nogen speciel teknisk viden. Man skal bare følge en opskrift med et par punkter - vi har dog ikke afprøvet ovenstående cracks, og det kan heller ikke anbefales at man ændrer i registreringsdatabasen, medmindre man kender til den i forvejen.

Flere vinkler

Man kan betragte kopibeskyttelse udfra flere vinkler: Kopibeskyttelse bliver brugt af firmaer for at hindre piratkopiering. Men når nu kopibeskyttelsen er så let at bryde, så rammer den ikke de hårde pirater, der tjener penge på piratkopiering, men kun Hr. og Fru Jensen.

Microsofts aktiveringsprocedure er målrettet imod de almindelige brugere, der lige låner deres software til naboen, der så lige låner den ud til sin fætter og så videre. Microsoft antager, at denne form for piratkopiering står for omkring 50 procent af det samlede tab for softwareproducenter.

Hvis der er produceret kopibeskyttelse til et program, så bliver brugeren nødt til at gøre noget aktivt for at ødelægge denne beskyttelse. Derfor kan man mene, at brugeren derved har lettere ved at få dårlig samvittighed og lade være med at ødelægge beskyttelsen.

Hvis der ligesom i Windows XP og Office XP er indlagt "forhindringer" i form af tvungen aktivering, så kan det virke som en opfordring til brugerne til at omgås denne forhindring. Jo større irritation, desto større tendens har brugerne det med at føle at det er retfærdigt, at de ødelægger kopibeskyttelsen.

Spørgsmålet er, om kopibeskyttelse kun bliver produceret for at skræmme folk fra at kopiere.

Hvordan

De fleste firmaer vil ikke fortælle de tekniske detaljer om, hvordan de opbygger deres programmer til brug for kopibeskyttelse. Mange bruger den føromtalte metode, hvor en variabel sættes til en bestemt værdi, og udfra denne værdi bestemmes det, om der må kopieres eller ej. Dette har vist sig ikke at være tilstrækkeligt. Det er let at ændre i registreringsdatabaser eller lignende ved hjælp af en debugger.

Andre bruger digitale vandmærker til at markere produkter og derved opspore piratkopier, men teknologien til dette er stadig ikke god nok. Vandmærkerne er simpelthen for lette at ødelægge eller fjerne.

Det nyeste form for kopibeskyttelse er nok Microsofts aktiveringsprocedure, som er beskrevet i en http://www.pcworld.dk/Default.asp?Mode=2&ArtikelID=2387" target="_blank">tidligere artikel. Denne metode tager kort fortalt et digitalt "fingeraftryk" (kaldet en checksum) af diverse hardwarekomponenters unikke identifikationsnumre og af produktets registeringskode. Denne checksum samt registreringskoden skal oplyses til Microsoft, når produktet aktiveres og derved vil Microsoft opdage, hvis der er produceret piratkopier.

I øjeblikket ser det altså ud til, at der ikke er nogle metoder, der er gode nok til brug for kopibeskyttelse. Kun fremtiden kan vise om Microsofts aktiveringsprocedure virker, og om der kan produceres andre former for kopibeskyttelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere